ЕК обмисля нови мерки за справяне с нелоялната конкуренция на авиокомпании извън Европейския съюз


Транспортни и енергийни компании ще трябва да гарантират, че дигиталната инфраструктура, която използват, за да доставят услуги от първа необходимост, е достатъчно здрава, за да издържи на кибер-атаки. Новите мерки са условно договорени от евродепутатите на вътрешния пазар и люксембургското председателство на ЕС и засягат сектори като енергетиката, транспорта, банковата система, финансовия пазар, здравеопазването и водоснабдяването. Компаниите също така ще трябва да бъдат готови да докладват на обществените органи за сериозни нарушения на сигурността. В допълнение някои доставчици на интернет услуги, като онлайн магазините и търсачките, също ще трябва да гарантират безопасността на своята инфраструктура.


Европейската комисия обмисля нови мерки за справяне с нелоялната конкуренция на авиокомпании извън Европейския съюз, като част от пакет предложения, предназначени за повишаване на конкурентоспособността на европейския авиационен сектор. Комисията поиска мандат от националните правителства за преговори с редица страни, сред които Китай, Турция, Обединените арабски емирства, Кувейт и Катар, за споразумения за въздушен транспорт. Преговорите със страните от Персийския залив вероятно ще бъдат трудни, тъй като някои утвърдени европейски превозвачи, като Луфтханза и Ер Франс, обвиняват авиокомпаниите от Залива, че получават нелоялни държавни субсидии. Етихад Еъруейс, авиокомпанията на Обединените арабски емирства, отхвърля тези твърдения. Авиационният пакет, представен от европейския комисар по транспорт Виолета Булц, съдържа широк кръг от мерки, насочени към подобряване на връзките в 28-членния блок, справяне с летищните ограничения и такси, и регулиране на използването на безпилотни летателни апарати. 

Ние наистина подкрепяме петте ключови цели на Европейската комисия - растеж, работни места, инвестиции, подобряване на индустриалната база в Европа, за да бъде наистина създаден европейски енергиен съюз, каза Виолета Булц и добави, че европейските граждани ще могат да се възползват от по-голям избор, по-ниски цени и най-високите нива на безопасност и сигурност.

В Париж продължават преговорите за ново световно споразумение за ограничаване на промените в климата след 2020 г. За решаващия етап от конференцията Европейският парламент изпрати делегация от 15 депутати, които са там от вчера, за срещи с други делегации и неправителствени организации. В резолюция, приета през октомври, Парламентът призова ЕС и страните-членки да предложат намаляване с 40% на емисиите на парникови газове до 2030 г. и да поемат по-големи ангажименти за подкрепа на развиващите се страни.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!