Европейски знак за качество за видинска детска градина

Детска градина "Арабела" във Видин приключи работа по проект "Малка птичка, малка приказка". Той се реализира съвместно с 11 образователни институции- училища и детски градини от различни европейски страни, в периода 2013-2015 година. Финансиращата институция е Европейската комисия чрез Център за развитие на човешките ресурси. Проектът е реализиран по програма Коменски, която приключи тази година и от европейска дейност еTwinning.

"еTwinning е европейска дейност, която помага на учителите да се свързват помежду си, да установяват контакти, да се срещат във виртуалното пространство. Детска градина "Арабела" е отворена за европейски проекти. Чрез дейности по проекти, децата учат повече и постигат по- високи резултати в образованието, отколкото чрез използване на традиционни методи за преподаване. Решихме да работим по проекта "Малка птичка, малка приказка", защото е увлекателен за децата", каза директорът на детската градина Данка Стаменова.

Работата през двете години е дала възможност на децата да практикуват своите способности за говорене, пеене, слушане, да създават творчески продукти, да наблюдават и опазват птиците, както и да се грижат за природата.

"Темата за птиците заинтригува и родителите. Имахме и дейности, свързани с наблюдението на птиците. Децата наблюдаваха, преброяваха птиците и ги отбелязваха в специална схема. Включихме и семействата- те бяха наши преки помощници. Те изработиха хранилки за птиците и къщички, които закачиха на дърветата в детската градина"- допълни Таня Александрова, старши учител в детска градина "Арабела".

В дейностите по проекта са участвали деца от 3 до 11 години от партниращите си училища и детски градини. Видинските деца са участвали в дейностите на партньорите от чужбина, а те от своя страна в планираните занимания от екипа на детска градина "Арабела". За отличното представяне са отличени с Европейски знак за качество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!