Нови европроекти подготвя Община Монтана

Над 19 млн. лева за нови европроекти разработва общинската администрация в Монтана за следващата година. За първия програмен период в Монтански регион са завършени 30 проекта с европейско финансиране, каза кметът на Монтана Златко Живков.

"Около 30 проекта изкарваме в първия програмен период 2007-2013 година, плюс две години. Поради това, че Монтана е градска община и няма достъп до Програмата за развитие на селските райони, има искания от кметствата, свързани с инфраструктурата и по-специално за читалищата. Трябва да помислим за тях. Поредният проект, който трябва да стане делегирана държавна дейност е Комплексът за социални и здравни услуги при нас"- обясни Златко Живков.

Най-много средства се очакват по проект "Подготовка на община Монтана за успешно развитие през следващия период" на Оперативна програма "Региони в растеж" - 8 милиона лева. По трансгранично сътрудничество България - Румъния ще се кандидатства с проекти за близо 9 милиона лева, каза още кметът.

Най-големият проект е свързан с корекцията на река Огоста. Останалите са по оперативните програми "Техническа помощ" и "Развитие на човешките ресурси", както и по Швейцарската програма за сътрудничество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!