Европейската комисия представи пред евродепутатите предложения за постигане на напредък към кръгова икономика

На проведеното редовно заседание на Европейския парламент на 2-ри декември заместник председателите на Европейската комисия - Франс Тимерманс и Ирки Катайнен представиха предложения за насърчаване на кръговата икономика в Съюза, които имат за цел да подобрят и ограничат употребата на природни ресурси.

Подобен пакет от мерки бе представен през лятото на 2014г., но впоследствие бе оттеглен. Още тогава Европейската комисия се ангажира да представи по – амбициозно предложение, което да отговаря на предизвикателствата на времето.

Целта е Европейският съюз и страните членки да използват по- ефективно природните си ресурси. Повишаването на производителността на ресурсите с 30% до 2030 г. може да създаде 2 милиона нови работни места, посочва Европейският парламент в резолюция, гласувана на 9 юли 2015г.. За да се постигне този растеж, са нужни обвързващи цели за намаляване на отпадъците и промени в законодателството за екодизайн, добавят депутатите.

Какво включва новият пакет от мерки за насърчаване на кръговата икономика в Европейския съюз, разяснява  Христо Христов от представителството на Европейската комисия в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!