Европейската комисия създаде правила за достъпни стрийминг услуги в чужбина

Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС


До 2017-та година Европейската комисия  ще направи достъпни стрийминг онлайн услуги като Нетфликс и Би Би Си ай плеър за хората, пътуващи в чужбина. В момента подобни услуги са блокирани от законите за защита на авторските права и много европейци се оплакват, че не могат да слушат желаната музика или да гледат любимо предаване, когато са зад граница. По данни на евростат европейците прекарват над един милиард дни годишно в друга страна от общността. Хората, които си купуват законно онлайн филми, книги, футболни мачове трябва да могат да ги носят със себе като пътуват в Европа, подчерта заместник председателят на ЕК Андрюс Ансип. Еврокомисарят за дигиталния пазар Гюнтер Йотингер заяви, че ползата ще е както за хората, така и за икономиката.
Гражданинът, който използва цифрови услуги, и икономиката ще станат по-конкурентно способни с американците и азиатците и ще могат да се създават повече работни места в Европа.
Според германския евродепутат Юлия Реда обаче това не е цялостно решение на проблема.
Предложението за преносимост решава само един конкретен проблем: хората, които са абонирани за стрийминг, като например Нетфликс, ще могат да го използват когато са на почивка. Но това не решава проблема на много хора в Европа, в чиито държави не се предлагат такива услуги, а те искат да ги използват.
Еврокомисар Йотингер коментира, че  т.нар. "преносимост" на стрийминг услугите е само първата стъпка към по-амбициозния план на Комисията за уеднаквяване на европейските закони за авторско право и създаване на единен цифров пазар.
Европейското авторско право датира от деветдесетте години на двайсти век. Тогава цифровите технологии са били още в детската градина. Затова трябва да осъвременим законите и да ги хармонизираме европейски.
Германия и Франция излязоха с предложение за създаване на обща европейска гранична полиция. Идеята е частите да са за бързо реагиране и да могат да се разполагат във всяка страна от Европейския съюз без изрично разрешение, ако усилията й да се справи с миграционния поток са недостатъчни. Най-вероятно първата държава, в която ще бъде разположен такъв контингент ще е Гърция. 
Идеята е част от новата германска стратегия за по-добро документиране и идентификация на пристигащите в Европа мигранти, за да се предотврати навлизането на терористи с бежанския поток, коментира германският вътрешен министър Томас Де Мезиер.
Ясно е, че подобна процедура ще е по-бавна, но тя предлага повече възможности да се използват данните в други области, така че да ускорим цялостния процес по регистрация и интеграция на бежанците.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!