Турция получи от ЕС 3 милиарда евро откуп, твърди евродепутатът Джамбазки

На извънредна среща в Брюксел на 29 ноември лидерите на страните от Европейския съюз и Турция се споразумяха Брюксел да отпусне на Анкара 3 милиарда евро през следващите две години, за да се справи с приема на сирийските бежанци. В замяна Турция ще помогне за спиране на мигрантския поток към Европа.  С тези пари трябва да се осигурят училища на арабски за децата и други услуги, които да насърчат бежанците да не продължават пътя си към Европа. 

След срещата в неделя не беше съобщено за какъв период са договорените пари. Освен това ЕС иска плащането да зависи от това дали и доколко Турция е намалила притока на мигранти към ЕС. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че на 15 декември ще предложи нова схема за разселване на мигранти, която този път ще бъде на доброволен принцип. Броени часове след това изявление, Белгия и Полша обявиха, че няма да участват в ново квотно разпределение. 

Българският евродeпутат  Ангел Джамбазки коментира споразумението като  „капитулация“ пред изнудването от страна на Турция на европейските лидери. По думите му, Турция е получила на практика 3 милиарда евро откуп, който всички ние ще трябва да плащаме, за да се задължи да прави това, което трябва да прави по силата на своите международни задължения – да не допуска незаконно преминаване на своите държавни граници.

Според Джамбазки, Турция не е демократична държава, тя не е желае  и няма да прилага  стандартите на политика, с които европейските бюрократи искат да се съобразява. Те не познават на практика историята на тази държава и теорията на неосманизма, която турският президент така добре защитава. Предложението бе наложено от европейските лидери, както наложиха и предложението за квотите, което не сработи и няма как да сработи. 

Сега, бягайки от съдбата, същите лидери побързаха да сключат споразумението, за да си гарантират с това споразумение политическата устойчивост през зимата. Ердоган ги изнудва, че в момента, в който не харесва тяхната политика или не му приведат парите, отново ще пусне стотици хиляди хора през границите, което ще доведе до стабилизация на редица европейски страни и на първо място – на Германия. 

Според Джамбазки България трябва да използва своите сили за сигурност, да затвори своята държавна граница, за да не позволява незаконно преминаване през нея и така да гарантира своята сигурност и външната граница на ЕС. Разумният ход за Европа сега е да заяви ясно на Република Турция, че ако продължава да нарушава международното право, ще наложи санкции, подчерта евродепутатът Ангел Джамбазки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!