Евростат поставя ¼ от децата в Европа в т.нар. „рискови групи“

Статистика на Евростат за 2014г. показва, че близо 26млн от децата се намират в т. нар. рискова група. България е сред най- засегнатите от това тревожно явление -с 45,2 процента  деца в риск, а по отношение на рисковите групи младежи, които нито учат ,нито работят  страната ни заема първото място в Европа.

Водени от желанието да намерят решение за негативните резултати, европейките институции приеха пакет от мерки, насърчаващ социалното включване и интеграция на деца и младежи в риск. Като част от мерките за решаване на сложния проблем преди месеци в Стара Загора беше открит Международен младежки център. Това е първият подобен център у нас, който има за задача да работи с деца и младежи в риск.

Международният младежки център е създаден по европроект „Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск в град Стара Загора", по програма - „Деца и младежи в риск", Компонент 1 „Грижа за младежи в риск". Проектът е на стойност 1.395 млн. евро и се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Младежкият център се явява база, която предоставя услуги на млади хора на възраст между 15 и 29 години. Там те могат да бъдат подпомагани в професионалното си и личностно израстване.

Мирчо Христов – директор на Международен младежки център Стара Загора, разяснява стратегията и дейностите за приобщаване на младежите от т.нар. „рискови групи“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!