ЕК ще представи планове за Европейска гранична полиция

 

Следващата седмица Европейската комисия ще представи плановете си за обособяването на европейска гранична полиция. Тази нова структура ще изземе част от суверенитета на държавите в ЕС, съобщават белгийски медии, като се позовават на дипломатически източници. Предвижда се в погранични държави, където има прекалена пропускливост на мигранти, да бъдат изпращани до 2000 европейски граничари. Граничните екипи за бързо реагиране ще се намират в държавите, от които произхождат, и ще бъдат мобилизирани при нужда.
  Отбелязва се, че по този начин се налага отстъпване на част от националния суверенитет, тъй като досега въпросът с граничната охрана се разглеждаше изцяло като национална отговорност. Решение за задействане на европейските гранични екипи ще може да бъде отхвърляно в Съвета на ЕС само с квалифицирано мнозинство. Предложението изглежда има подкрепата на Германия и Франция, а срещу него се очаква да бъдат Гърция, Кипър, Малта, Испания, Полша и Унгария.

  Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева ще подпише в Атина на 14 декември документ, с който ще бъдат предоставени средства за подслоняването на 20 хиляди бежанци, съобщиха от комисията.  Георгиева ще положи подпис под споразумение с Върховния комисариат на ООН за бежанците. Чрез комисариата ще бъдат разпределени осигурените от ЕК средства за наем на жилища, където бежанците да бъдат настанени.

  Всички 118 програми за развитие на селските райони в ЕС до 2020 г. на обща стойност 99,6 млрд. евро са готови за изпълнение, съобщи Европейската комисия.  На разположение са още 60,6 млрд. евро съфинансиране от национални и регионални обществени средства или частни инвестиции. Очаква се те да помогнат на европейските селски райони и общности да се справят с настоящите икономически, екологични и социални предизвикателства.
  Преобладаващо селските по своя характер райони съставляват 52 на сто от територията на ЕС, а населението там е 112,1 млн. души. Различията между тези райони са значителни. Комисията предоставя по-голяма възможност за гъвкавост на страните в ЕС, така че подкрепата да бъде по-добре съобразена с конкретните нужди на отделните региони или страни. Държавите в ЕС ще могат да изготвят своите национални или регионални програми, въз основа на поне четири от шестте общи приоритета - знания и иновации, конкурентоспособност, по-добра организация на хранителната верига, опазване на екосистемите, ресурсна ефективност и социално приобщаване.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!