Опасения във връзка с връщането на контрола по шенгенските граници


От 4 януари ще се осъществява граничен контрол по моста "Йоресунд", свързващ Дания с Швеция, пише шведското издание The Local. Ще се проверяват документите на пътниците във влизащите в Швеция  автобуси, влакове и фериботи. Решението все още не е прието от парламента, но се очаква това да стане. Гласуването е определено за 21 декември, ден преди почивните дни за Рождество Христово. 30-минутният маршрут с влак между Копенхаген и Малмьо се ползва всекидневно от хиляди хора. Компанията, собственик на влаковата линия, се опасява, че въвеждането на документния контрол ще предизвика хаос в разписанието. Пътниците, които не са граждани на Дания и Швеция, трябва да имат в себе си валиден паспорт, предупреждават шведските власти.

Идеите за засилване на контрола са свързани с намаляване на мигрантския поток, подчертават авторите на промяната в законодателството на Швеция. Друг текст в предложението предвижда шведските власти да имат право да спрат движението по моста при извънредни ситуации, без да се иска разрешение от парламента, както е сега.

Норвежкото издание на The Local информира, че част от търсещите убежище в страната са готови да я напуснат, ако норвежките власти платят пътните им разходи. Такава заявка са дали над 900 души. Семействата с две деца могат да получат до 8 600 евро в допълнение към самолетните билети.

Полицията в белгийския град Антверпен и полицията в Ню Йорк подписаха документ за сътрудничество през следващите пет години, съобщава белгийското издание "Брасълс тайм мегъзин". Двете полицейски служби са договорили обмяна на опит в борбата срещу тероризма, както и съвместно обучение.
Според говорителя на полицията в Атверпен, общата работа вече е започнала по-рано тази година, когато кметът и началникът на полицията в белгийския град са посетили Ню Йорк, където са се срещали с представители на разузнавателния отдел и на отдела за борба с тероризма.  

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!