Нови европейски правила за защита на потребителя при покупки по интернет

Автор:


Европейската комисия представи нови правила за по-добра защита при покупки по интернет в рамките на ЕС. Предвижда се в рамките на гаранционния срок купувачът да има право да поиска отстраняване на дефект, без да е необходимо да доказва, че повредата е съществувала към момента на доставката. Правилата засягат и предоставянето на цифрово съдържание. Ако например дадена изтеглена игра не работи правилно, потребителят ще може да поиска отстраняване на проблема, а ако това не е възможно, да получи отстъпка от цената или да прекрати договора, като бъде изцяло обезщетен. Предприятията ще могат да доставят цифрово съдържание или да продават стоки на потребители във всички държави в ЕС по еднакви договорни правила.
 
Да бъде завършен проектът "Единно европейско небе" предвижда одобрената от Европейската комисия нова стратегия за въздухоплаването. Брюксел иска да обедини въздушното пространство на държавите от Евросъюза с мотива, че фрагментирането му струва поне 5 милиарда евро годишно и до 50 милиона тона въглероден диоксид. Проектът цели обща координация при управлението на въздушното пространство. По този въпрос САЩ и Канада вече са партньори на ЕС, пред довършване е  и споразумение с Бразилия. Ще бъдат направени предложения за сътрудничество и на държавите от Персийския залив и от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, както и на Китай, Япония, Турция.
 
Европейският съюз и Босна и Херцеговина ще проведат на 11 декември първото заседание на съвета по Споразумението за стабилизиране и асоцииране на балканската държава. Споразумението влезе в сила на 1 юни. То дава възможност на страната да подаде официална молба за членство в ЕС. Наскоро председателстващият колективното председателство на Босна и Херцеговина Драган Чович заяви, че страната се готви да направи това до 31 декември.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!