Мигрантският проблем налага промяна в законодателството на ЕС

Трябва да се вземат ефективни мерки на няколко нива срещу контрабандата на мигранти, заяви евродепутатът Мария Габриел, която е зам.-председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент.

Мария Габриел подчерта, че държавите членки на ЕС могат да се справят с контрабандата на мигранти само ако търсят решение и на 2-те страни на проблема.

През 2015 г. имаме безпрецедентно увеличаване на мигрантския поток и това води до увеличаване на трафика на мигранти и на целия негативен феномен, свързан с контрабандата на мигранти. Това е престъпление, което се възползва от отчаянието на хората и срещу него трябва да се вземат мерки на няколко нива, заедно с Интерпол. Най-често, когато говорим за залавяне на контрабанда на мигранти в Европа, хората в Европа са последното звено. Те най-често идват извън Европа, затова е много важно да имаме тясно сътрудничество с трети страни.

Нужни са мерки за превръщането на тази незаконна дейност във високорискова с ниска възвращаемост за контрабандистите, заяви евродепутатът.

Контрабандата на мигранти трябва да бъде неотменна част от цялостната ни визия за управление на мигрантските потоци, за да можем да превърнем контрабандата на мигранти от това, което е в момента, в много високорискова дейност с ниска възвръщаемост.

Вероятно ще се наложи промяна в законодателството на ЕС, която ЕП трябва да инициира. В това отношение трябва да се вслушаме и в съветите на посланиците на страни, които от години се борят с проблема, допълни Мария Габриел.

В Европейската комисия чухме много ясна заявка за засилване на законодателните мерки през 2016 г. За нас като ЕС е много важно да обърнем внимание на няколко неща – трябва да имаме много повече информация, и то в тясно сътрудничество с трети страни – така наречените страни на произход и на транзит; на маршрутите и начините на действие на контрабандистите. Много важно е да говорим за агенциите – Евроюст, Европол, Интерпол, за това как те могат по-ефективно да разследват финансовите аспекти на контрабандата. Засилено полицейско разследване  и много по-тясно сътрудничество в областта на правосъдието.

Евродепутатът подчерта, че всички страни по пътя на мигрантите трябва да се включат в инициативата. Така ще се постигнат най-добрите резултати, смята Мария Габриел. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!