Комисията приема нов амбициозен пакет от мерки за кръговата икономика с цел стимулиране на конкурентоспособността, създаване на работни места и устойчив растеж

В началото на този месец Европейската комисия представи своя нов амбициозен пакет от мерки за реално действаща кръгова икономика. Това е изключително важна крачка за Европа по пътя към устойчивия икономически растеж и възможността да бъде конкурентоспособна в световен мащаб.

Става дума за кръгова икономика (за затваряне на кръга в рамките на жизнения цикъл на продуктите), която е наистина ефективна, за сериозно увеличение на рециклирането и на всички възможности за повторна употреба, за използването на отпадъците от дадена сфера като продукт в друга сфера.

Предложенията обхващат пълния жизнен цикъл: от производството и потреблението до управлението на отпадъците и пазара на вторични суровини. Този преход ще бъде подкрепен финансово с 650 млн. евро от „Хоризонт 2020“ (програмата на ЕС за финансиране на научни изследвания и иновации), с 5,5 млрд. евро от структурните фондове за управление на отпадъците, както и с инвестиции в кръговата икономика на национално равнище.

Включени са мерки като намаляване на хранителните отпадъци (в крайна сметка на половина на сегашните до 2030 година), обща методология за измерване; стратегия за пластмасите, свързана с рециклируемостта, биоразградимостта, наличието на опасни вещества в пластмасите, предвиждаща значително намаляване на отпадъците в морските води; а още в плана за екопроектиране (2015 – 2017) се насърчават възможностите за поправката и рециклируемостта на продуктите.

В това издание на рубриката „Евранет“ ще научите повече подробности за този нов пакет от мерки, ще чуете коментари от първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс (който заедно с друг заместник-председател, Юрки Катайнен е председател на екипа, изготвил тази инициатива) за широкия дебат, предшестващ формирането на пакета, както и повече за конкретните цели до 2030 ( като например общата за ЕС цел за рециклиране на 65 процента от битовите отпадъци, на 75 % от отпадъците от опаковки и за намаляването на депонирането до максимум 10 % от всички отпадъци) и как тези цели ще бъдат обвързващи за всички държави-членки.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!