Тезите на Магна Харта в основата и на европейските ценности

През 2015 г. се навършват 800 години от подпечатването на Магна Харта - първият документ в света, който установява принципа, че всеки, включително и кралят, е подчинен на закона.  Тази идея оформя съвременната ни представа за демокрация и отговорно управление. 

По повод на годишнината,  британското посолство в България организира изложба “ 800 години Магна Харта“ . През декември тя  е представена в Пловдив, в Дома на културата „Борис Христов“.  Експозицията включва 16 двуезични изображения,  предоставени  от  британския парламент, Националния архив на Великобритания и Британската библиотека.  Изложбата  беше открита от  Сара Райли, заместник посланик на британското посолство в България.

Изложбата идва в Пловдив ,след като е представена в Народното събрание и Варна. Тя проследява историята на МХ и обяснява ролята и в модерния свят. 

Магна Харта е мирно споразумение, подпечатано през 1215 г. между краля  и лордовете-феодали, които въстанали срещу управлението му.

С нея в крайна сметка е установен принципът  „Никой не е  над закона. Законът се прилага еднакво към всички, дори към краля.

Великата Харта съдържа 63 клаузи, като най-известната, която е част от законодателството и днес, за пръв път дава правото на справедливост и справедлив процес.

Това ни дава сигурност .

От подпечатването си преди 800 години до днес, документът вдъхновява хора по целия свят. Нейните принципи са залегнали в  Декларацията за независимостта и  Европейската конвенция за правата на човека.  Английските заселници в Америка превръщат Хартата в духовно знаме на борбата си за независимост. Затова Конституцията на Съединените щати е наричана понякога Голямата дъщеря на Магна Харта.  През 1964 г. в съдебния процес, в който се бори за живота си, Нелсън Мандела посочва Магна Харта като един от основните документи, почитани от демократите по целия свят.

 Векове след подпечатването й, МХ продължава да вдъхновява поколения световни лидери като  Томас Джеферсън, Махатма Ганди и Уинстън Чърчил. Тя е дала облика на живота ни днес.  Нейната актуалност, подчертава заместник посланик Райли, е особено важна в този момент – и за България, и в  световния контекст на напрежение и конфликти. 

 Вярвам, че можем да се поучим от Хартата. Сега, когато в България се провежда дебат за конституционни промени, МХ звучи по-актуално от всякога. Това, което сме научили за 800 години от подпечатването на Хартата е борбата за върховенството на закона и личната отговорност на всеки един от нас. Затова се надявам,  че изложбата ще мотивира хората, които ще я посетят.

 Днес, когато ситуацията по света е толкова сериозна, МХ е по-важна от всякога и трябва да я запазим.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!