Фирма в детската градина създава европейски предприемачи

Учители, родители и деца заедно изработват картички за Коледа във видинската детска градина "Детелина". Производството е сред разностранните дейности на фирма "Детелина Еко", основана по проект "Бъдещето в нашите ръце - създаване на европейски предприемачи", по който детската градина работи. Финансирането за него е по програма "Еразъм +". Фирмата е символична, но тя е по модел  на истинска  компания и има свое ръководство и отдели, каза директорът Златка Георгиева:

"Тя има директор на фирмата, отдел производство, отдел пласмент, отдел декорация, отдел опаковъчен. Фирмата е с разностранна дейност. Има производство, има кухня, има сладкарски цех, има зеленчукопроизводство, защото децата така се запознават с всички видове професии, които имат някакво производство и печалба. Те участват във всичко. Лятото на лагер в опитното поле произведохме чушки, домати, магданоз. Направихме щанд. Продадохме ги на родителите и закупихме лейки и лопатки за опитното поле.Направихме сладкарски цех. Продавахме сладки, торти, кифлички на родителите."

Дейността на „Детелина Еко“ е възпитателна.

Снимка"Деца и родители участват заедно в производството на "Детелина Еко". Възрастните се отзовават с желание на подобни инициативи, а за децата е забавление", обясни Милена Митова, която помага за изработката на картичките за Коледа.

Съвместната работа е много полезна, казва Емилия Стоянова, която ръководи подготвителната група в детската градина.

Коледните картички ще бъдат раздадени лично от деца и родители, а събраните от тях средства ще са от помощ за  детската градина. По програма "Еразъм +" за видинската детска градина са определени 12 800 евро. Работи се с партньори от Испания, Кипър, Румъния, Словения, Турция и Финландия. Проектът е за две години и ще продължи до края на август следващата година. Сред дейностите е запознаването на място с условията в детските градини. Така на практика може да се приложи полезният опит на партньорите от други държави, казаха от детска градина "Детелина".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!