ЕК оценява като неефективни обществените услуги у нас


Обществените услуги в България са неефективни и некачествени заради слабия напредък в административната и съдебната реформа. Това се посочва в приложенията към представения от Европейската комисия отчет за споразуменията със страните от ЕС за използването на фондовете на Общността до 2020 година. Доброто управление е сред основните предизвикателства в България. Човешките ресурси в администрацията и съдебната власт имат нужда от добро ръководство и развитие. Фондовете на ЕС по тази причина ще бъдат насочени за развитието на електронното правителство и електронното правосъдие, за да получат гражданите и бизнесът качествени услуги.
Икономическата обстановка в България остава унила в периода след кризата. След спада на икономическите дейности през 2009 година, растежът се запазва около равнището от един процент годишно. Дълготрайният устойчив растеж е възпрепятстван от структурни пречки като липсата на умения, търсени на пазара на труда, постоянен спад в броя на хората в трудоспособна възраст, най-ниската производителност на труда в ЕС и най-високата енергоемкост на продукцията, неефективно използване на природните ресурси, пише в документа.  ЕК препоръчва развитието на високообразован човешки капитал, подобряване на квалификацията и здравеопазването.

На срещата на върха на ЕС на 17-18 декември Чехия ще отхвърли британското искане за ограничаване на движението на граждани и стоки на територията на съюза и ще подкрепи създаването на енергиен съюз. Това съобщи правителствената пресслужба, цитирана от ТАСС.
 За Чехия е неприемливо ограничаване на свободата на движение в ЕС. Според чешкото правителство главен приоритет остава възстановяването на ефективния контрол на външните граници, се посочва в съобщението.  Чешката делегация ще гласува и за увеличаване на енергийната безопасност в ЕС и за реализиране на плановете за формиране на ефективен енергиен съюз, допълва пресслужбата на чешкото правителство.

Въпросът за удължаване на санкциите срещу Русия не фигурира в дневния ред на днешното заседание на Съвета на ЕС. Той ще бъде обсъден на срещата на върха на общността, насрочена за 17 и 18 декември, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от ТАСС. Все пак, "ако министрите пожелаят да обсъдят въпроса, за мен това не е проблем", уточни преди днешното заседание Могерини, цитирана от РИА Новости.
"Не виждам сериозни трудности сред страните от ЕС с оглед на политическо решение, но не решавам аз", заяви тя в отговор на въпрос за санкциите срещу Русия.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!