ЕС отпуска рекорден бюджет за хуманитарни дейности

Автор:


Европейският съюз ще отпусне над половин милиард евро за справяне с причините за миграционните потоци от Африка. Парите ще бъдат насочени към Етиопия, Южен Судан и Уганда за подобряване на условията, при които биват връщани мигрантите, получили отказ да останат в Европа. За догодина е утвърден рекорден бюджет за хуманитарни дейности - 1 милиард и 100 милиона евро. Те ще бъдат насочени в подкрепа на Сирия, Йордания, Турция, Западните Балкани и Ирак.
 
Постигнато е споразумение по нови правила за защита на личните данни в ЕС. То въвежда правото на европейските граждани да искат заличаване на остаряла информация за тях от интернет. Регламентът вероятно ще включва и изискване към компаниите да информират националните власти за пробиви в срок от 72 часа. Интернет компании като "Гугъл" и "Фейсбук" трябва да приемат правилата за използване на данните и да приспособят продуктите си към тези правила, които са в сила не само за европейските, но и за американските компании. Новиият европейски регламент трябва да замени остарелите и различни в отделните страни-членки правила за защита на личните данни. Предстои той да бъде официално одобрен от Европейския съвет и Европейския парламент.
 
Регистрирането на търговска марка в ЕС вече ще трябва да бъде по-лесно, по-бързо и по-малко скъпо. Европарламентът одобри нов регламент, който да направи тези норми, адекватни на изискванията на интернет-пространството. Ще бъде улеснено например регистрирането на нови типове марки като звуците. Европейските изисквания ще съжителстват с националните системи, но се предвижда хармонизиране и опростяване на процедурите по депозиране на дадена марка.
 
Европейската комисия няма да определя краен срок за завършване на разследването срещу руския монополист "Газпром". Това съобщи представител на Комисията след закритото изслушване по казуса, което се проведе в Брюксел. През април 2015 г. ЕК обвини Газпром, че злоупотребява с доминиращата си позиция на газовия пазар в Естония, Унгария, България, Чехия, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Според някои източиници Европейската комисия и "Газпром" проучват възможността за извънсъдебно уреждане на спора.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!