Програмата за развитие на селските райони в ЕС за периода 2014-2020

Европейската комисия одобри всички 118 национални и регионални програми за развитие на селските райони в Евросъюза за периода 2014-2020 г. Пакетът от програми е с обща стойност 99,6 млрд. евро. Тези средства ще бъдат набавени от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Допълнителни 60,6 млрд. евро съфинансиране от национални и регионални публични средства или частни инвестиции, ще помогнат на европейските селски райони и общности да се изправят пред настоящите икономически, екологични и социални предизвикателства и да използват откриващите се пред тях възможности.

Всички одобрения са в рамките на общата Програма за развитие на селските райони. Европейският комисар по земеделието Фил Хоган уточни, че от нея се очаква да осигури инвестиции за разкриване на работни места и растеж, които да засилят конкурентоспособността в селскостопанския сектор. Програмата също така осигурява стабилно управление на природните ресурси, като поддържа използването на екологично чисти производства, енергийноефективни приложения и действия за опазване на климата. Тя вече има своята значима роля в борбата с климатичните промени със сериозни инвестиции за подкрепа на фермерските организации, които пестят енергия, използват екологично чисти торове и спомагат за намаляване на вредните емисии на въглероден диоксид.

Комисията предоставя по-голяма възможност за гъвкавост на страните членки, така че подкрепата да е изцяло съобразена с конкретните нужди на отделните региони или страни. По този начин държавите могат да изготвят своите национални или регионални програми, съобразявайки се с тези специфики, въз основа на поне четири от шестте общи приоритета: знания и иновации, конкурентоспособност, по-добра организация на хранителната верига, опазване на екосистемите, ресурсна ефективност и социално приобщаване.

В Испания например, млекопреработвателният сектор е по-специфичен. Испанският министър на земеделието, храните и околната среда Изабел Гарсия Техерина напомни на Европейската комисия, че трябва да бъде много бдителна по отношение на пазара на млечни продукти, защото средствата, които отпуска в този сектор не дават такива резултати, каквито Испания би искала.
Всички предвидени приоритети на национално и регионално ниво отразяват степента, в която финансирането по Програмата за развитие на селските райони се отразява благоприятно не само на земеделските и другите селски общности на обществото като цяло.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!