ЕС отчита 2015 като една от най-трудните години в историята си


Ако пътувате със самолет по празниците, трябва да очаквате засилени мерки за сигурност на европейските летища, съобщава  Нина Куделкова от информационната служба на ЕС. Те включват проверки с телесни скенери, абсолютна забрана за преноса на остри предмети, експлозиви и запалими материали и ограничения в количеството течности.
За ръчния багаж имайте предвид, че течностите, които качвате на борда като аерозоли, напитки, паста за зъби, козметични кремове или гелове, трябва да са опаковани в прозрачна найлонова торбичка. Общото им количество не трябва да надвишава 1 литър, а всеки контейнер не трябва е с вместимост повече от 100 мл. Забраната не се отнася само за лекарства и бебешка храна.
Куделкова уточнява, че ако поискат от вас да преминете т. нар. "гол" скенер, имате право да откажете, но пак подлежите на проверка, включително ръчно претърсване. Важно е също безмитните стоки, купени на летището, да са опаковани в прозрачна торба, която остава запечатана до пристигането ви. 
Германия и Австрия работят над създаването на нова европейска система за предоставяне на убежище, съобщава И Ю Ъбзървър. Планът предвижда разширяване на т.нар. горещи точки, където се проверяват и регистрират бежанците и още там да става подаването и решението на молбата за убежище. Според координатора за бежанците към германското правителство Петер Алтмайер  мигрантите, които получат статут на бежанци ще бъдат разпределяни из страните от ЕС по определена формула и там вече могат да оправят документите си. Австрийският канцлер Вернер Файман обяви, че трябва да бъдат ускорени депортациите на хората, които не отговарят на критериите за бежанци. Само 40 процента от придошлите в Европа през 2014, които не са получили бежански статут са напуснали Стария континент, подчерта Файман.
Отива си може би най-трудната година в историята на ЕС, отчитат европейските издания. Година на "безпрецедентни предизвикателства" за общността - бежанската криза, заплахата от тероризъм и усилията да се избегне излизането на Гърция от еврозоната. Такава беше и оценката на самия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.
Казах, че не си правя никакви илюзии за 2016-та. Смятам, че проблемите, които ни предстоят са сходни с нерешените от края на 2015-та.
Британският премиер Дейвид Камерън обаче отчете годината като успешна за страната си.
Ще е трудно, има още много работа, но вярвам, че през 2016-та ще постигнем нещо жизненоважно. Фундаментално ще променим връзката на Обединеното кралство с ЕС и най-сетне ще успокоим тревогите на британците относно членството ни.
Бежанската криза несъмнено постави на тежко изпитание солидарността на общността. Европейското семейство преживя едни от най-тежките си вътрешни сблъсъци и обединението ще е поставено на карта и догодина, заключава Евронюз



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!