Съдът на ЕС: Гърция незаконно е дала компенсации на земеделците

Автор:


Съдът на Европейския съюз осъди Гърция заради незаконни помощи за земеделците. 425 милиона евро, отпуснати през 2009-та година като компенсации за загубите, причинени от наводнения, представляват непозволена държавна помощ. Гръцката държава трябва да си върне тези пари от фермерите, гласи решението на съда. Магистратите посочват, че държавната помощ не е била обвързана с предварителни застрахователни вноски от земеделците. Така тя се е превърнала в предимство, което получателите не са щели да имат при нормални пазарни условия и което засяга и конкуренцията в ЕС.
 
Евентуално излизане на Великобритания от ЕС може да подкопае икономиката на страната, предупреди ръководителят на Централната банка Марк Карни. По повод предстоящия референдум на 23 юни той посочи, че някои големи банки обмислят да напуснат финансовия център Лондон, ако на допитването бъде подкрепено напускане на ЕС. Може да има по-ниски равнища на активност заради степента на несигурност, която може да засегне инвестициите и разходите на домакинствата, посочи шефът на Банк ъф Ингланд пред комисия на британския парламент.

Европейската комисия променя директивата си за командированите служители. Работници, командировани в друга страна от Евросъюза, които са подписали договор в своята родина, ще трябва да се трудят срещу същото заплащане като колегите си от компанията, чийто договор е сключен в страната домакин. Досега се изискваше единствено командированият работник да получава най-малко минималната заплата, установена в страната домакин. Целта е да бъдат намалени максимално различията в разходите за труда между служителите в една и съща страна.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!