Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията


Европейската комисия оповести "Годишния обзор на растежа" за България, в който се прави оценка на икономиката на страната. Според доклада, недостатъчният достъп до финансиране и липсата на подходящи рамкови условия за инвестиции в научни изследвания и развойна дейност възпрепятстват иновациите и конкурентоспособността.

Две схеми за иновации в предприятията, които се финансират от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г. представиха пред видинския бизнес експертите от Областния информационен център в града.

"Процедура "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията" цели предоставяне на фокусирана подкрепа на българските предприятия за повишаване на иновационната дейност в тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация, като изпълнението на проектите, подкрепени по процедурата, следва да води до пазарна реализация на продукт"
- обясни експертът Цветомир Ценков. Минималният размер на помощта е 100 000 лв. за микро, малки, средни и големи предприятия, максималният - 1 000 000 лв. за микро, малките и средни предприятия, каквито са в област Видин. Процедурата ще насърчи новите технологии в креативните и рекреативните индустрии- архитектура, занаятчийство, културно наследство, селски, еко, културен и фестивален, и екстремен туризъм и спорт.

Управителят на Областен информационен център-Видин Мариела Савкова отговори на въпросите на присъстващите, които засягаха външните експерти, наети за разработване на иновация, бюджетите на проекта, кандидатстването през ИСУН.
"Надявам се да успеете да докажете нова технология за производство, която да направи пазара на продуктите по-привлекателен"- призова Мариела Савкова.

Предоставяната безвъзмездна финансова помощ трябва да отговаря на условията за държавни помощи, срокът за кандидатстване е 04.04.2016 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!