Източна Европа нащрек за появата на нови мигрантски маршрути


Страните от Източна Европа са нащрек за появата на нови маршрути за мигрантите след затварянето на т.нар. Балкански път, съобщи електронното издние "ИЮ Ъбзървър". Според анализатори бежанците ще се пренасочат към Албания и Адриатическо море или България и Румъния. 
Унгария съобщи, че засилва контрола си по границата с РумънияЗа момента не наблюдаваме приток на нелегални мигранти от румънска страна, но властите са подготвени за тази възможност и могат възможно най-бързо да изградят ограда, ако се наложи, заяви унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер. 
Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос също призна, че има голяма вероятност бежанците да потърсят други пътища към Западна Европа, но засега няма такива индикацииВместо по опасни маршрути, наша отговорност е да създадем повече законни пътища за хората, нуждаещи се от защита, да могат да идват в Европа директно, законно и безопасно.
По данни на ФРОНТЕКС около девет хиляди души са прекосили гръцко-албанската граница нелегално през миналата година, но повечето от тях са били албанци. Тирана също изготвя планове за изграждането на приемни центрове, които могат да подслонят до десет хиляди сирийски бежанци. 
От Брюксел отчетоха и по-голям брой мигранти, които влизат в ЕС от Русия. 
Изборите в Съединените щати не трябва да забавят преговорите по Транс-атлантическия търговски пакт, заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Тя дори си поставя амбициозната цел споразумението да бъде подписано преди края на мандата на президента Барак Обама идния януари. Пактът обаче е подложен на остри критики от кандидат президентите и на републиканци и на демократи с мотива, че ще отнеме много работни места за американци.  Негативното отношение към споразумението поражда съмнения дали ще получи политическа подкрепа, след като бъде подписано. 
Още европейски новини на:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!