ЕК преразглежда правилата за командироване на работници


Европейската комисия представя целенасочено преразглеждане на правилата за командироването на работници. Това преразглеждане е израз на ангажимента, който Комисията пое в своите политически насоки, а именно - да популяризира принципа, че за еднакъв труд, положен на едно и също място, следва да се заплаща еднакво.

Преразглеждането беше обявено в работната програма на Комисията за 2016 г. Целта на предложението е да се улесни командироването на работници в други държави в условията на лоялна конкуренция и при спазване на правата на работниците, които са наети в една държава членка и изпратени от работодателя си да работят временно в друга. Целта на инициативата е да се гарантират справедливи условия на заплащане и еднакви условия на конкуренция за командироващите и местните дружества в приемащата държава.

В момента работодателят  не е длъжен да плаща на командирования работник повече от минималната ставка на трудовите възнаграждения, определена в приемащата страна. Това може да доведе до различия в заплащането между командированите и местните работници и в крайна сметка - до нелоялна конкуренция между дружествата.

Това означава, че за извършването на една и съща работа често пъти на командированите работници се заплаща по-малко, отколкото на другите работници. Промените се правят, за да се избегне така наречения социален дъмпинг.

Детайлите тепърва ще се консултират със социалните партньори, но вероятно предложенията ще предизвикат одобрение сред работниците и недоволство сред командироващите дружества - коментира Величка Микова , изпълнителен секретар на КНСБ и експерт "Правнао закрила на труда".

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!