Стъпки към синхронизиране с ЕС в областта на електроните документи


Реализирането на електронното управление е свързано с предприемането на организационни, технологични и законодателни мерки за постигане на ефективно функциониране на администрацията. Това ще стане чрез унифициран, оперативно съвместим и автоматизиран обмен на електронни документи между отделните й звена.
България е една от първите държави в ЕС с модерно законодателство в областта на електронните документи.

Важна стъпка е приетият Закон за пространствените данни, който приведе българското законодателство в съответствие с изискванията на Директивата на Европейския съюз INSPIRE.

Целта е създаване на инфраструктура за пространствена информация в България и респективно в Европейската общност, която подпомага трансграничното използване на пространствени данни.
Важна стъпка в подготовката за електронно правителство в България е приемането на ключовите закони за електронния документ и електронния подпис и за защита на личните данни.

За пътната карта на електронното управление и постигнатото дотук - интервю на Таня Милушева със съветника на вицепремиера Румяна Бъчварова по въпросите на електронното управление Божидар Божанов.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!