Програмата „Еразъм за млади предприемачи” търси български кандидати със стартиращ бизнес


Планирате ли да започнете или наскоро сте започнали собствен бизнес? Или може би вече ръководите успешен бизнес и искате да го разширите към нови пазари или да намерите нови идеи? Европейската програма „Еразъм за млади предприемачи” може да е вашето решение!

http://www.erasmus-entrepreneurs.eu/index.php?lan=bg

България участва в програмата „Еразъм за млади предприемачи” - трансгранична програма за обмен, която предоставя на нови или бъдещи предприемачи възможността да се учат от опитни предприемачи, които управляват малки предприятия в други участващи в програмата държави. Обменът на опит се осъществява по време на престой при опитен предприемач, който помага на новия предприемач в придобиването на умения, необходими за управлението на малка фирма. Ползите за предприемача-домакин се изразяват в нови перспективи за развиване на собствения бизнес и възможността за установяване на сътрудничество с чуждестранни партньори или опознаване на нови пазари. Престоят е частично финансиран със средства от Европейския съюз. Независимо дали сте нов или много опитен предприемач, програмата може да предложи огромна добавена стойност за вашия бизнес: възможните ползи включват обмен на знания и опит, контакти и сътрудничество на територията на цяла Европа, установяване на нови търговски отношения и намиране на международни пазари.

Слаб интерес от страна на българите отчитат от екипа на програмата за страната ни.

Само 90 са участниците от България, възползвали се през послединте години от възможностите на  „Еразъм за млади предприемачи”, съобщи в ефира на "Хоризонт до обед" евродепутатът Андрей Новаков от групата на ЕНП, който пое оценката на програма „Еразъм+“ в парламентарната комисия по бюджети, най-успешната програма за младежка мобилност на ЕС. Наскоро той  инициира превръщането на „Еразъм за млади предприемачи“ в глобална програма, включваща и държави извън ЕС.
Евродепутатът участва и в екипа по преговори за бюджет 2016, в който бяха заделени 30% повече пари за програма "Еразъм+", като за следващата година тя ще разполага с €1.8 млрд.

Над 30 са държавите, включени в „Еразъм за млади предприемачи”, програмата позволява да се пътува в Туриця и държави от Източното партньорство, но най-предпочитани са страните от ЕС

Отпускатата стипендия достига 1 100 евро на месец, като проектите са с продължителност до 2 години. Избраните кандидати могат да се възползват от правото си да пътуват и в периода от 1 до 6 месеца, информира Явор Профиров от посредническата организация за България. Той даде и повече информация за начините за кандидатсване и процеса на одорение.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!