ЕК: Имаме предвид опасността пътят на мигрантите да се отклони през България


Министърът на външните работи Даниел Митов се срещна в Брюксел с Върховния представител на ЕС Федерика Могерини.  Двамата обсъдиха миграционната криза и се обединиха около необходимостта от общи усилия за справяне с предизвикателствата, произтичащи от нея. Част от тези усилия трябва да бъде и оказването на подкрепа от страна на ЕС на държавите на първа линия, сред които е и България, както и предприемане на спешни мерки, за да не се стигне до пренасочване на миграционните потоци към страната ни.
ЕК има предвид опасността пътят на мигрантите да се отклони през България, заяви говорителят на Европейската комисия Наташа Берто.

Въпросът за икономическите санкции срещу Русия ще бъде обсъден на срещата на върха на Европейския съюз през лятото. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини след пристигането си в Брюксел, където ще заседава Съветът на ЕС на равнище външни министри.  Отношенията с Русия ще бъдат една от основните теми на срещата.
В момента има три пакета от санкции на ЕС срещу Русия. Най-същественият са секторните икономически санкции - те бяха удължени през януари до 31 юли т. г. ЕС свързва евентуалната им отмяна с пълното осъществяване на Минските споразумения.

Белгийски селскостопански производители излязоха по улиците, за да изразят недоволството си от влошаващото им се финансово положение. Протестите са на фона на заседанието на земеделските министри от ЕС, които обсъждат в Брюксел възможността за допълнителна помощ за фермерите.  В петък и латвийските земеделци, засегнати от руското продоволствено ембарго, се заканиха да протестират, ако не получат подкрепа от Общността.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!