Евродепутати за ограничаване на антибиотиците

Автор:


Световната здравна организация предупреди, че светът е изправен пред опасността да се потопи в посантибиотична ера, в която устойчивостта срещу антибиотиците ще доведе до все повече и повече жертви на рака.

Затова беше време да предприемем енергични мерки и да се захванем с проблема от корена, смятат евродепутатите.
Резистентността към антибиотиците да лекуват болести е едно от предизвикателствата на днешното време, както за хората, така и за животните.

Не е изненада, че борбата срещу антимикробната резистентност е същността на новия закон, обсъждан от европейските депутати относно ветеринарните медицински продукти.

Според Мартин Хеслинг, евродепутат от партията на  зелените:

Много са антибиотиците, използвани директно в угояването на животните. Повче антибиотици се дават на здрави животни, отколкото на болни хора. Това трябва да се поправи незабавно.
Според Eвропейския парламент трябва комплексен подход, ограничаващ употребата на антимикроби, лекуване на всеки случай за себе си, а не чрез обща превенция, както и ограничаване на общо приложение, ако едно животно в стадото е болно. Парламентът обсъжда обновяване н аребгламента, който е от 2001 година, насърчаване на иновациите и осъвременяване на оторизацията и дистрибуцията на лекарствата.

 Клаудиу Чиприан Тънъсеску, евродепутат от Алианса на социалистите и демократите допълва:
Това улеснява достъпът до медициски продукти, както и транспорта и циркулацията на лекарства в целия ЕС.
Много специалисти смятат, че промяна и хармонизация отдавна се налагат.


А Яснeко Селимович от Алианса на либералите и демократите казва: 

Изключително съм доволен, защото законът ще постигне три неща - първото се отнася до благосъстояието на животните и добрата грижа за тях, което е свързано с човешкото здраве. И чрез тази пряка връзка антибиотиците ще бъдат използвани много по-отговорно. Второ, властите и производителите се съсредоточават върху превенцията. И трето, успяхме да приравним 40 акта към един.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!