Еврорадиоигри: Инициатива за малките и средни предприятия

В едно отношение България е сред първите три страни в ЕС и то е във връзка с подкрепата за малкия и среден бизнес в страната ни. Каква е тази подкрепа, на каква сума възлиза и как ще бъде реализирана?
Това е въпросът от днешното издание на „Еврорадиоигри“, който е свързан с одобрената от Европейската комисия през октомври миналата година оперативна програма „Инициатива за малките и средни предприятия“, по която страната ни ще получи 102 млн. евро изцяло от ЕС по линия на Европейския фонд за регионално развитие, без съфинансиране от българска страна.
Инициативата за МСП е съвместна инициатива на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка, разработена в отговор на заключенията на Европейския съвет от юни 2013 година, които имаха за цел възстановяване на нормалното кредитиране на икономиката и улесняване финансирането на инвестициите. В допълнение на средствата заделени от България по линия на Европейския фонд за регионално развитие за оперативна програма „Инициатива за малките и средни предприятия“ в размер на 102 млн. евро, за изпълнението на инструмента са привлечени финансови ресурси по линия на ЕС (програма „Хоризонт 2020“), ЕИФ и ЕИБ, като финансовото участие и задължения на тези кредитори е регламентирано в Споразумение между кредиторите относно Инициативата за малките и средни предприятия.
Нейната основна цел е значително подобряване на достъпа до финансиране на МСП, поради тяхното решаващо значение за икономиката на България и за създаването на нови работни места. За тази цел в рамките на Инициативата за малките и средни предприятия е предвидено изпълнението на една операция: финансов инструмент за неограничени гаранции за покриване на кредитния риск по заеми, лизингови плащания или гаранции за МСП. Гаранциите ще бъдат предоставяни чрез банките като финансови посредници, като чрез прилагането на инструмента се предоставя и капиталово облекчение за банките.
Споразумението за финансиране между правителството на Република България, представлявано от министъра на икономиката и Европейския инвестиционен фонд и Споразумението между кредиторите относно инициативата за МСП между правителството на Република България, представлявано от министъра на икономиката, Европейския съюз, Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд бяха подписани на официална церемония в Министерски съвет на 2 март тази година.
Очаква се средствата по инициативата да са достъпни за бизнеса от тази есен, като над 3 000 компании да могат да се възползват от тях. България е третата страна в ЕС след Испания и Малта, която се възползва от този механизъм за подкрепа на малките и средни предприятия.
Повече по темата нашите слушатели могат да научат от Ясен Илиев от Европейския инвестиционен фонд и от Аглика Цветанова – съветник по икономическо управление и европейски семестър в представителството на Европейската комисия в България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!