Хуманитарната криза с бежанците и сигурността в Европа


Овладяването на кризата с бежанците  от Сирия и мигрантите от Близкия Изток остава ключова тема в  срещите и дебатите, организирани от  ЕС.  Все повече са държавите, които затварят границите си  за преминаване на  бягащите от войната  или търсещи по-добър живот хора.

Предизвикателствата  пред класическата демокрация и хуманност като основни ценности в  Евросъюза се задълбочават. Турция се оказа ключов  геополитически център  в търсене на решението.  Чудесна възможност да постави своите условия като страна кандидат-член на европейското семейство и да договори поредната финансова помощ от над шест милиарда евро. И ако прогнозите за изход от най-подценената заплаха  на стария континент - бежанската вълна, съпроводена със страховете от  тероризъм  стават все по-трудни,  то  хуманитарната  криза и кризата на сигурността в Евросъюза придобиват все по-тревожни  характеристики.

 Как гражданите на Европа коментират човешката трагедия на гръцко-македонската граница, политическите решения и собствената си сигурност - повече по темата чуйте в репортажа на Кети Тренчева.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!