Европа преди новините: ЕК стартира обществена консултация по Европейския стълб на социалните права

В началото на март т. г. Европейската комисия (ЕК) представи първи проект на Европейския стълб на социалните права и даде старт на обществена консултация. Целта е постигането на оценка на настоящите достижения на правото на ЕС в социалната област, както и проследяването на новите тенденции в моделите на работа на обществата. До края на 2016 г. в рамките на консултацията ще бъдат събрани становища и получена обратна връзка относно принципите, набелязани в проекта на Стълба на социалните права, оповестен от председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в речта му за състоянието на ЕС пред Европейския парламент на 9 септември м. г.
Инициативата е насочена към националните органи и парламенти, социални партньори, експерти от академичните среди и гражданите от Еврозоната, като е възможно присъединяването  и на други страни-членки на ЕС. Консолидирана версия на Европейския стълб на социалните права ще бъде представена в началото на 2017 година.
Нов момент в социалната политика на ЕС ли е Европейският стълб на социалните права и кои са предпоставките да се превърне в успешна референтна рамка за социалните резултати в сферата на заетостта в страните от ЕС?
Ще доведе ли това до реформи на национално равнище и сближаване в Еврозоната? – чуйте мнението на доц. Татяна Томова от катедра „Публична администрация“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и на адвокат Борис Велев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!