За /не/справедливостта на европейския мониторинг

Снимка: БГНЕС

Четирима български евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС агитират в Европарламента за преосмисляне и отпадане на наблюдението върху България. Мария Гарбиел, Емил Радев, Илияна Йотова и Филиз Хюсменова искат ясни критерии за евронаблюдението и настояват то да се прилага за всяка една държава-членка, а не само за България и Румъния.

Илиана Йотова е зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Тя смята, че Механизмът сътрудничество и контрол не работи:

„Това, което виждам през последните години – едно зацикляне на този механизъм, повтаряемаст на докладите без особено голям ефект, както за България, така и за Румъния.“

Механизмът за сътрудничество и контрол беше замислен през 2007 година, когато България се присъедини към Еврапейския съюз.

„Много неща оттогава се промениха. Самата Европейска комисия след това получи достатъчно други възможности, лостове, законодателство да влияе върху държави като България и Румъния, ако счита, че има проблеми.“

Българските евродепутати не твърдят, че България е постигнала високи стандарти за правов ред, върховенство на закона и ефективност в борбата с корупцията. Илияна Йотова подчерта:

„Ние много добре знаем, че в България има много проблеми нерешени още в съдебната система, че имаме проблеми с организираната престъпност и корупцията. Но ние смятаме, че този механизъм вече не е достатъчно ефективен, той не дава резултати.“

Дори напротив, евронаблюдението се използва за блокиране на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство:

„Вместо да дава конкретни резултати в страната, този механизъм се отразява изключително зле и като цяло на страната и във външнополитически план. Той е, няма какво да се лъжем, и причината България все още да не е в Шенген“.

Наблюдението от Европа вече има дискриминационен характер, тъй като се прилага единствено към България и Румъния, а не към страни със сходни проблеми, които се присъединиха след нас към Евросъюза. Същевременно, за страни-членки, които нарушават договорите и основни принципи на общността, не се прилагат ответни мерки. Защо това е така? – Отговор на Илияна Йотова:

„Защото сме допуснали това да измиваме физиономията на Европа за всички неуспешни политики. По – ясно от това не мога да Ви го конкретизирам.“

Инициативата за отпадане на евронаблюдението срещна съпротива у нас от Гражданския съвет на Реформаторския блок и от ДСБ. Според тях, без евронаблюдението съдебната реформа в България е обречена.

От своя страна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер увери, че наблюдението на Брюксел върху София трябва да бъде прекратено до края на мандата на настоящия състав на Еврокомисията. Това решение не зависи само от Юнкер, а от всички страни в Евросъюза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!