ЕК предлага безвизов режим на Украйна

Автор:


Европейската комисия ще предложи на Украйна безвизов режим от следващия месец, съобщи председателят на комисията Жан- Клод Юнкер. При посещение в Брюксел днес украинският президент Петро Порошенко заяви, че страната му е постигнала конкретни резултати в области като борбата с корупцията, правосъдието и вътрешните работи.

Повторното използване на суровини, които в момента се изхвърлят като отпадъци, е един от ключовите принципи в приетия през декември миналата година пакет за кръговата икономика. Европейската комисия предложи регламент, който значително ще улесни достъпа до общия пазар на органични торове и такива получени от отпадъци. Очаква се това да доведе до  намаляване на количеството на отпадъците, потреблението на енергия и щетите върху околната среда.
С регламента се въвеждат общи правила за преработката на биологични отпадъци в суровини, които могат да се използват за производство на продукти за наторяване.
Освен това се определят изискванията за безопасност, качество и етикетиране, на които продуктите за наторяване трябва да отговарят, за да могат да се продават свободно в целия Европейски съюз.

Инфлацията в еврозоната през февруари е била 0,8 на сто на годишна основа вместо обявените в първоначалната оценка 0,7 на сто, сочат данни на Евростат.
В сравнение с януари инфлацията се е понижила в 20 страни членки на Европейския съююз и е останала стабилна в една, а в останалите се е повишила.
Отрицателната инфлация беше сред основните причини за решението на Европейската централна банка миналата седмица да засили мерките си за стимулиране на икономиката в еврозоната.

Европейският домейн .eu на кирилица ще бъде активен от 1 юни, съобщиха от Европейската комисия като цитират организацията, която управлява и развива общоевропейския домейн. Домейнът .eu е сред най-популярните от най-високо ниво в света.  Близо 4 млн. имена са били записаниq откакто домейнът започна регистрация през 2006 г.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!