Запитване на ЕК до "Газпром" за предполагаеми нарушения на антимонополното законодателство


Европейската комисия отправи официално за питване до Газпром с искане за информация във връзка с предполагаемите нарушения на антимонополното законодателство на свързаните газови компании, доставящи газ в България.
Енергийния експерт  инж. Васко Начев заяви:
Това, че ЕК са поискали от нас информация относно доставките на газ за българския пазар от страна на "Газпром" не би трябвало да ни изненадва. Такава процедура бе приложена от Брюксел  и за други европейски държави. Ако погледнем как изглежда картинката у нас, особено след случката, разиграла се с Овъргаз през декември - дефакто  доставките на газ за нашия пазар са по формулата едно, едно, едно. Т.е. - Едно трасе, един доставчик, един дистрибутор. България на практика от тази гжодина е единствената държава - член на ЕС с този си статут.
Интересно как ще изглежда през лятото при отварянето на газова борса. Сигурно ще се съгласите, че сегашната ситуация, където 100% доставките на българския пазар са притежание на "Булгарпгаз", някак си изглежда странно как точно ще стартира борсата.

 
Мнението на Атанас Георгиев:
Всеки поглед от Брюксел към нашия енергиен пазар може да донесе само положително развитие, тъй като аз смятам, че ЕК не отделяше достатъчно внимание върху един от най-неразвитите по отношение на либерализацията електроенергийни и газови пазари в Европа. Всъщност ние не знаем какво точно се иска от Газпром. Излече  информация, че в облигациите за Газпром са го споделили с потенциални инвеститори. Но прпоцесът по преговорите между ЕК и Газпром е дълъг. Не знаем дали той ще завърши с глоба в доста  голям размер или по-вероятно е с някакво споразумение, което ще изисква действия от  страна на Газпром за подобряване на конкуренцията.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!