Дълги и трудни преговори между ЕС и Турция


Войната в Сирия, геополитическото положение на Турция спрямо Европа  и последвалата бежанска вълна са обстоятелствата, без който вече не може да се разглеждат отношенията между Турция и Европа.

На последната среща между лидерите на 28-те и Турция бяха постигнати  договорености,  които бяха  окончателно одобрени на   редовната среща  на върха на 17 и 18 март в Брюксел.

Беше постигната договореност всички нелегални емигранти,  идващи от Турция към Гърция, да бъдат връщани обратно. За всеки върнат  имигрант ЕС да приеме  сирийски бежанец от Турция.
Договореностите бяха посрещнати нееднозначно. Някои от тях - със сериозна  съпротива от  отделни страни - членки. Преговорите с Турция засега водят  до задълбочаване на разделението в Съюза. И съвсем не е ясно дали  ще доведат до спиране на бежанския поток към ЕС.

Мнението на проф. Нина Дюлгерова:
Разпоредбите и договаряниета не са довели досега до резултат. Нито преградите и стените, които се изграждат в някои страни . Аз не виждам финализиране на това споразумение. Това, което се коментира в публичното пространство  се разминава много с действитгелността. Когжато говорим за миграция - това е трафик на хора. Този трафик  кумулира много средства . Дали ще се постигне споразумение - миграционния поток няма да спре. Откезът от подобно споразумение ще засили  рекета на Турция - както  политически, така и икономически.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!