Стратегии за развитие на електронното здравеопазване

Дигиталната програма за Европа осигурява устойчива социална помощ, базирана на бърза интернет връзка - подчерта директорът на отдел „Е-здравеопазване и оценка на медицинските технологии“ към ЕК Тапани Пиха

Снимка: digitalgreenwich.com
От много време в Европейския съюз се разработват системи за електронно здравеопазване, но тяхното внедряване в по-голям мащаб е рядкост. Електронната здравна дигитална инфраструктура е огромна стъпка напред.

Повече от половината страни членки внесоха заявление за създаването на национален контактен пункт. Тези контактни пунктове ще бъдат ключови елементи в бъдеще за обмена на информация относно електронните лекарски предписания и данни за пациента. Това е изключително важна стъпка за страните членки на Европейския съюз и за електронното и дигитално здравеопазване в Европейския съюз, каза директорът на отдел „Е-здравеопазване и оценка на медицинските технологии“ към Европейска комисия Тапани Пиха. Той отправи приветствие към участниците във  форума „Дигитално здраве и медицински иновации“, който се проведе в София и представи информация относно предизвикателства, с които частния и публичния сектор предстои да се сблъскат.

Преглед от лекар само с едно докосване на екрана, добавената стойност на дигиталните здравни приложения, дигитален обмен на информация между експерти бяха само част от темите представени и обсъдени на форума.

Иновациите в здравеопазването имат особено значение за Европа. Те са важни за всички европейски страни, включително и за България, но възможността трябва да бъде използвана. Ключовите европейски цели, определени в стратегията Европа 2020, отнасяща се за икономическото развитие, европейската конкурентоспособност, създаването на работни места, здравеопазването и качеството на живот, те всички зависят от продължаването на иновациите в здравеопазването.

Чуйте повече в репортажа.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!