Европейска директива изисква дългосрочен подход към риска от наводнения


 Оценката и управлението на риска от наводнения за България е предмет на Европейската Директива за наводненията, която е в сила от 26.11.2007 г. и е транспонирана в националното законодателство с изменението на Закона за водите през август 2010 г.
Директивата изисква от държавите членки да приложат подход на дългосрочно планиране за намаляване на риска от наводнения в три етапа.
Българската асоциация по водите и сдружение „Аз обичам водата“ организират кръгла маса „Ролята на водните оператори в Плановете за управление на речните басейни и Плановете за управление на риска от наводнения“. Форумът се провежда в рамките на ежегодното събитие „Седмица на водата 16 - 22 март“ в Националния музей „Земята и хората“. Целта на кръглата маса е обсъждане на съдържанието и изпълнението на тези два стратегически документа като се постави акцент върху конкретните мерки за намаляване на риска от наводнения и ролята на държавните институции и водните оператори за тяхното изпълнение.

Интервю на Таня Милушева с инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите, за постигнатото дотук за намаляване на риска от наводнения на територията на страната

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!