Дискусията в ЕП по мониторинговия доклад за напредъка на България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешните работи



Българският министър-председател Бойко Борисов подкрепи категорично мониторинговият механизъм на ЕК в областта на правосъдието и на вътрешните работи, който се прилага спрямо България и Румъния вече 10 г. Но в Брюксел все по-често се чуват гласове на евродепутати, не само български и румънски, че не само двете страни имат проблеми с върховенството на закона и ефективната борба с корупцията по високите етажи на властта. По думите им поне още шест държави трябва да бъдат обект на мониторинг. При това положение възникват поне два въпроса - дали мониторингът в сегашния му вид е ефективен и дали не е време да бъде отменен поради изчерпването му.

Красимира Филипова – заместник- министър на правосъдието, която представи позицията на българското правителство на дискусията в Европейския парламент, коментира, че мониторингът е изключително добър инструмент между България и ЕК. Той е доказал, че дава възможност да се изпълняват конкретни мерки в подкрепа на върховенството на закона и  правата на гражданите.

Ние приемаме констатациите на доклада като конструктивни насоки за постигане на целите. Работим активно именно, за да може да отпадне този механизъм за България до края на мандата на тази ЕК - заяви Филипова.

По думите ѝ се изпълнява стриктно графикът за законодателни промени за съдебна реформа. Парламентът одобри на първо четене промените в Закона за съдебната власт, за да бъде разделен ВСС на две квоти - съдийска и прокурорска, в съответствие с промените в Конституцията. Предстои втора част на промените в този закон, както и втори пакет от законодателни решения, свързани с наказателното правораздаване.

Добрите закони, обаче, са необходимо, но недостатъчно условие. Важно е стриктното и безпристрастрастното им прилагане от страна на българските магистрати. В стандарти, близки до тези на страните-членски на ЕС.

На въпрос за упрека на ЕК, че липсва устойчивост на целите в постигането на правови стандарти в България, изразени от Параскеви Мишу, заместник министърът на правосъдието Красимира Филипова обясни, че това може да стане само с качеството на законодателството и неговото прилагане, с принципността на магистратите. Това не може да се запише в закон и да заработи, ако не бъде свързано с личната мотивация на хората, които ще прилагат закона, с техния морал и честност. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!