Еврорадиоигри: За здравословно хранене в училище

Европейският парламент прие с голямо мнозинство предложението за Регламент за обединение на схемите за училищно мляко, училищни плодове и зеленчуци. Новите правила имат за цел да изградят здравословни хранителни навици сред най-малките ученици (между 6 и 10-годишна възраст), като повишат консумацията на пресни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, както и мед.
Европейският парламент успя да увеличи бюджета по схемата. Общият бюджет за една учебна година възлиза на 250 млн. евро – 150 млн. евро за плодове и зеленчуци и 100 млн. евро за мляко. Договорено е по-справедливо разпределение на фондовете между държавите членки, както и повече образователни мерки, които ще дават знания за произхода на храната и здравословното хранене, биологичното земеделие, устойчивото производство и борбата срещу разхищаването на храна.
Благодарение на членовете на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, сред които и българският депутат от групата на Европейската народна партия Владимир Уручев, новата програма ще включва по-широк спектър от продукти, в това число и мед. Чрез новите схеми държавите-членки ще могат да насърчават местното производство, биологичното производство и късите вериги на доставки.
„Регламентът задава рамката, но от нас зависи какъв дизайн на училищните схеми ще приложим в България. Много се надявам да заложим на местното, на българското производство, за да подкрепим малките производители, които са преки потърпевши от кризата в сектор мляко и затрудненията на пазара на плодове и зеленчуци“, отбелязва Владимир Уручев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!