ЕК очаква споразумението с Турция да влезе в сила от 4 април


Европейската комисия изрази очакването споразумението с Турция за миграцията да влезе в сила от 4 април, както предварително бе предвидено.  Дотогава се очаква Гърция да приеме промени в законодателството си, с които да признае Турция за "сигурна държава". Това ще открие възможността за изпълнение на споразумението за връщането от Гърция в Турция на незаконно пристигнали в ЕС мигранти. Срещу това по схемата "един за един" от турските бежански лагери към ЕС ще бъдат прехвърляни сирийски бежанци.  ЕК съобщи, че в последната седмица се наблюдава "окуражаващо" намаление в броя на пристигащите по гръцките острови от Турция незаконни мигранти.  По информация на ЕК в бежанския лагер в Идомени има 11 000 мигранти. Комисията няма информация за раздавани листовки на мигрантите със съвети да се пренасочат към Албания. Наблюдаваме миграционния път от Либия към Италия, няма значителен ръст на мигрантския поток там засега, уточни говорител на ЕК.

 Атентатите в Брюксел отново поставиха въпросите за сигурността в центъра на кампанията за "Брекзит", а бивши шефове на британски и американски тайни служби са разединени относно възможните последици от излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз.  Ричард Диърлав, директор на британската служба за външно разузнаване МИ6 от 1999 до 2004 г., заяви, че излизане на Великобритания от съюза ще допринесе за сигурността, засилвайки контрола върху имиграцията.  "Истината за "Брекзит"-а по отношение на националната сигурност е, че цената за Великобритания ще е пренебрежима", писа той в сп. "Проспект", твърдейки, че страната е "давала много повече, отколкото е получавала" при обмена на разузнавателна информация с европейските си партньори.
  Той изключи също възможността Великобритания да престане да сътрудничи с европейските си партньори при излизане от ЕС, което би предизвиквало реакции в страната и в САЩ.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!