Европейски инициативи за популяризиране на колоезденето

Автор:


Европейската велосипедна асоциация се занимава с популяризирането на колоезденето като цяло. Прави се и европейска веломрежа от маршрути, която се нарича “Евровело”.

Тази система до момента има сертифицирани маршрути, които е планирано да обхващат пътища с дължина около 70 000 километра и се работи по допълването. До България достигат два големи веломаршрута.
Единият е Дунавският, минаващ по цялата дължина на реката и завършващ на устието. Другият се нарича “Пътят на желязната завеса”, тръгва от най-северната точка на Скандинавието и завършва в Резово.
Работи се по популяризиране на идеята и да се обединят общините по пътя, които да излязат с писма за подкрепа до ЕК и ЕП. Целта е Европейския съюз да се ангажира да осигури средства за изграждане на маршрута и а също и за приоритетна роля на велотранспорта и велотуризма.

Проведените наскоро искусии за развитието на велотуризма в България доказват, че велосипедният транспорт предлага множество ползи: осигурява мобилност без значение от възрастта и нивото на приходи; благоприятства здравословното състояние; намалява замърсяването; изисква значително по-малко място от моторизирания транспорт. От друга гледна точка велосипедният междуселищен достъп допринася значително за имиджа на туристическите дестинации, особено в селските райони.

Срещите са последвани от заключителна конференция с участието на представители на партньорите по проект от Сърбия, Хърватия и Румъния, които sе представи опита в развитието на велосипеден туризъм. В рамките на заключителната конференция се проведе кръгла маса за българските участници, на която се обсъдиха възможностите за сътрудничество между институциите, бизнеса и неправителствения сектор.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!