България - сред страните с най-ниски ставки за час труд

Автор:


Разходите за час труд в Евросъюза през 2015-а година са били средно 25 евро, а в еврозоната - 29 и половина евро, посочват от европейската статистическа служба Евростат.
Страните с най-ниски ставки за час труд са България и Румъния - съответно малко над 4 и 5 евро. Най-високи разходи за труд има Дания- малко над 41 евро и Белгия 39 евро. Следват Швеция, Люксембург и Дания.
В промишлеността почасовите разходи за труд в Евросъюза достигат почти 30 евро, а в еврозоната са  32,3 евро. По ниски са ставките в сферите на услугите и строителството.
През миналата година разходите за час труд в евро без селското стопанство и държавната администрация са нарастнали с 2 процента спрямо предходната година, а в еврозоната - с процент и половина. В България увеличението и с 6,8 процента, изчислено в евро, сочи още  Евростат.

През последното тримечие на миналата година броя на заявленията подадени от граждани на страни от Европейския съюз, които желаят да получат британско поданство е нарастнал с 1/4.  Най-активни в подаването на заявления са гражданите на Румъния, България, Унгария, Полша, Германия, Италия и Франция. Юристи смятат, че живеещите и работещите във Великобритания граждани на други страни от Евросъюза са обезпокоени, че ще трябва да напуснат Великобритания, ако на референдума бъде подкрепено излизането от съюза.
На територията на Обединеното кралство живеят почти 3 милиона граждани на други страни от ЕС. Според британското законодателство, за да получи британско поданство, кандидатстващото лице трябва да е живяло постоянно на територията на кралството поне пет години.
Референдумът за еврочленството на Лондон в ЕС ще се проведе на 23 юни.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!