Транспортната сигурност

Темата за транспортната сигурност става особено актуална за ЕК на фона и на последствията от атентатите в Брюксел. Вниманието на комисарите се насочва към проблема и поради тревожната статистика, отнасяща се до броя на тежко пострадалите при пътни злополуки. Зад всяка цифра стои човешка съдба, каза Виолета Булц - еврокомисар по транспорта. Европа все още има най-нисък брой инциденти на пътя с фатален край от което и да е друго кътче на света и това е постижение, с което можем да се гордеем, но последните данни са разочароващи, посочи комисар Булц.

В България пътните инциденти са проблем, по който институциите работят. В последно време бяха организирани различни форми на обществено обсъждане по въпроси, свързани с безопасността на пътя, дисциплината на водачите и работата на контролните органи. Дебатът за нужните законови промени е на вниманието на цялото общество. Особено внимание следва да се отдели и на пострадалите при пътни инциденти пешеходци. По темата говори и Настимир Ананиев - председател на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в българския парламент.

Темата за дискусия е открита. Предстои организиране на поредица от срещи и форуми от различен характер, на които ще бъдат обсъждани проблемите за транспортната сигурност.

От ЕК отбелязват, че са необходими повече усилия за постигане на стратегическата цел на ЕС - броят на загиналите при катастрофи да бъде намален наполовина до 2020г.

Дотогава, а и занапред на пътя остава валидна максимата за личната отговорност на всеки от нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!