Шулц: ЕС ще наблюдава спазването на човешките права в Турция


Европейският съюз ще продължи да наблюдава спазването на човешките права в Турция, независимо от постигнатото споразумение на 18 март процесът на евроинтеграцията на страната да продължи. Това заявява председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в интервю за германския "Билд ам Зонтаг". Шулц казва още, че турският президент Реджеп Ердоган е отишъл твърде далеч, когато турското външно министрество привика миналия месец германският посланик в Анкара заради сатирична песен срещу Ердоган в германско телевизионно шоу.

Неприемливо е президент на чужда държава да изисква да се потъпкват демократичните права в Германия, защото се е почувствал окарикатурен, казва Мартин Шулц пред изданието. Той подчертава:

Не бива да си мълчим, когато фундаментални човешки права биват потъпквани само рзаради постигнатото споразумение за бежанците. Даже напротив, ние сме длъжни непрекъснато да поддържаме дискусията за свободата и правото на изразяване с Турция. Мартин Шулц изразява оптимизъм, че меморандумът за реадмисия на мигрантите ще проработи.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!