ЕК отпуска 52 милиона евро за обучение на деца в извънредни ситуации

Автор:

Европейската комисия отпуска за тази година 52 милиона евро за образователни проекти за деца в извънредни ситуации. Средствата са част от ангажимент, поет по-рано от Комисията, да отдели на образованието 4 % от своя бюджет за хуманитарна помощ. С парите ще се помогне на повече от два милиона и 300 хиляди деца в 42 държави по целия свят, които са изложени на риск да нямат достъп до обучение. Такива са районите на Близкия изток и по-специално Сирия и Ирак. Други рискови райони са Източна, Централна и Западна Африка, Азия, Украйна, Централна Америка и Колумбия.

Европейската комисия ще представи утре предложение за подобрения на граничния контрол и за обособяването на законни пътища за имиграция. Предложението ще обхване въвеждането на общоевропейска система за предоставяне на убежище и разпределение на бежанците в евросъюза. Въвеждането на новите технологии цели подобряване на вътрешната сигурност. Очаква се технологиите да помогнат за обработката на нарасналия брой хора, които пресичат европейските граници.

Изпълнението на европейска заповед за арест трябва да се отложи, ако съществува действителна опасност от нечовешко или унизително отношение поради условията на задържане в държавата издалата заповедта, постанови Европейският съд.  Ако такава опасност не може да се изключи, органът, който отговаря за изпълнението на заповедта трябва да реши дали да не прекрати процедурата по предаване. Съдът постановява решението си по два случая, свързани с граждани на Румъния и Унгария. Двамата се намират в Германия, а местен съд е потърсил становището на Съда на Европейския съюз заради пренаселеността на затворите в Румъния и Унгария.

Всяка година европейците харчат поне 24 милиарда евро за наркотици. Това показват данните от новия доклад на Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркоманиите, и на Европол.
Еврокомисарят Димитрис Аврамопулос отбеляза, че търговията с наркотици включва използването на новите технологии и интернет. Според него сериозно въздействие в тази сфера оказва нестабилността в съседни на Европесйкия съюз региони.
В документа е записано, че в България, Франция, Дания, Финландия и Швеция се наблюдава нараснала употреба на канабис. Добавя се, че нашата страна, наред със Сърбия, Албания и Косово, е сред основните производители на марихуаната, разпространявана в Източна, Централна и Южна Европа.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!