Международна конференция в София за европейската стратегия за децата


Изследванията сочат, че една четвърт от децата в ЕС живеят в бедност и са изложени на огромен риск. Насилието над деца е устойчив феномен в много от държавите членки. Ежегодно се съобщава за 250 000 случая на изчезнали деца. 15 % от известните жертви на трафик на хора са деца. Над един милион деца в Европа живеят в специализирани институции, всяка година една четвърт от новите кандидати за убежище са деца.

Принудителното задържане, вместо предоставяне на социална защита и достъп до правосъдие, представлява постоянно предизвикателство за Европа, а днес това е изключително голям проблем и за децата бежанци, мигранти и търсещи убежище. Предотвратяването на насилието, злоупотребата, експлатацията и трафика на деца, които бягат от война и преследване, трябва да бъде наш абсолютен приоритет . Ангажиментите на високо равнище и политическите декларации са нещо добро, но постигането на промяна в живота на децата в Европа - без значение кои са те и откъде са - е нещо още по-добро, обяви в специално обръщение Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд преди началото на  голяма международна конференция, която се провежда в София. В нея ще участват  над 15 министри и заместник-министри от  страни от ЕС, Агенцията на Европейския съюз за основните права, ръководители на високо ниво от ООН, Съвета на Европа.

Кои са  акцентите в стратегията за децата на Съвета на Европа, съобразена ли е с политиките на ЕК в областта на правата на децата и  каква е базата, от която тръгваме у нас коментира Дани Колева, програмен директор на Националната мрежа за децата.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!