Европейски инициативи за диверсификация на газовите доставки


До средата на 2016 г. се очаква газовата връзка с Румъния да е готова.
Проектът за изграждане на междусистемна газова връзка България-Румъния се изпълнява съвместно от газопреносните оператори на двете държави - "Булгартрансгаз" - България и Националната газопреносна компания СНТГН "Трансгаз" - Румъния. За реализацията на проекта на двете компании е отпусната безвъзмездна финансова помощ по "Европейската енергийна програма за възстановяване" от 9.9 млн. евро.
Изграждането на газовите връзки със съседните страни е приоритет за страната ни. Очаква се интерконектори да бъдат създадени още със Сърбия, Гърция и Турция. Те са на различен етап на изпълнение. Заради кризата в Гърция има забавяне на проекта с нея. Решението за изграждането на междусистемни газови връзки със съседните страни беше взета след тежката газова криза през зимата на 2009 г.

Днес ще бъде подписан договорът за изпълнение на строителните работи по интерконектора България - Румъния в подводния участък под река Дунав с австрийската компания "Хабау".

Интервю с Васил Начев от Центъра за изследвания на Балканския и Черноморския регион преди провеждането на дискусия в Представителството на Европейската комисия в България - "Динамика на икономическите и политическите процеси в Турция  и техните проекции в енергетиката в Югоизточна Европа".

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!