"Украинският" референдум в Холандия се смята за оценка на антиевропейските настроения


Холандците гласуват в референдум за Споразумението за търговско асоцииране между ЕС и Украйна. Холандия е единствената държава от общността, която не е ратифицирала договора, влязъл в сила на 1 януари тази година. Допитването, инициирано от евроскептични групи в холандската политика, се възприема като тест за антиевропейските настроения в общността преди предстоящия вот за членството на Великобритания през юни.
Привържениците на отрицателния отговор се притесняват от  ширещата се в Украйна корупция и продължаващия конфликт в източните части на страната. Но евентуално холандско "не" на присъединяването на Украйна към ЕС би означавало нови глаболия за Брюксел. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер дори предупреди, че победа на отрицателния вот ще "отвори вратите за континентална криза."
Председателят на делегацията на европарламента за връзки с Украйна Андрей Пленкович също заяви, че референдумът далеч не е само за отношенията с КиевСмятам, че този референдум може да изпрати сигнал срещу системата, който е анти-европейски и вероятно противоречи на цялостната холандска политика. Трябва да протегнем ръка за помощ на украинските ни приятели, които са жертви на агресия, част от територията им е незаконно анексирана, а друга е временно окупирана.
Киев разбира се призова за положителен вот. Президентът Петро Порошенко изрази увереност, че ще получи холандската подкрепа, но изобличаването му в "Панамските документи" също отблъсна част от холандските избиратели. 
Според последните данни избирателната активност е далеч под 30-те процента, които са необходими, за да бъде счетен референдумът  за валиден. 
Европейската комисия и върховният представител за сигурността Федерика Могерини приеха съвместна рамка за борба с хибридните заплахи и за укрепване на устойчивостта на Общността. С определението "хибридни заплахи" се означават различни дейности, съчетаващи обичайни и нетрадиционни методи, които държавни или недържавни субекти могат да използват по координиран начин в отсъствието на официално обявена война. 
Борбата с хибридните заплахи е в голяма степен въпрос от национална компетентност и основната отговорност за нея носят държавите в ЕС.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!