Европейският съюз насърчава социалното предприемачество

| обновено на 07.04.16 в 10:25

Политическият интерес към сектора на социалната икономика в ЕС нараства.

 

 В някои от държавите членки тя формира 7- 8% процента от БВП, в съседна Румъния- 2%. Статистически България не е в челните места -  с едва 1 % участие на предприятията на хора с увреждаия в икономиката на страната, но пък вече се утвърди като престижен домакин на дебата по темата. Това стана с петото издание на Европейския форум за социално предприемачество и Панаира на предприятия и кооперации от социалната икономика.

  Тази година изложението в Пловдив събра повече от 100 изложители от 16 държави.

  Съорганизатори на проявите бяха Европейската комисия,  Европейският икономически и социален съвет, Европейската конфедерация на производствените кооперации и социалните предприятия, българското Министерство на труда и социалната политика, неправителствени организации.  

  „Тази инициатива започна много скромно преди пет години, но бързо се утвърди, никъде другаде няма такъв панаир“ - каза Бруно Роналдс, който е  генерален секретар на Европейската конфедерация на производствените кооперации и кооперациите за услуги.

  Социалната предприятия заемат все по-стабилно място в икономиката на страната, но има още много възможности, заяви българският вицепремиер и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той добави,  че страната продължава да развива тази активност с помощта на европейските финансови инструменти.

  По данни на ЕК, която определя "социалната икономика" за приоритетна област,  в предприятията  на хора с увреждания  и за  хора с увреждания работят над 11 млн. души, което 6% от общата заетост на територията на общността.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!