ЕК обмисля ответни мерки по въпроса с визите за САЩ и Канада


Европейската комисия обмисля дали да накара американските и канадските граждани да кандидатстват за европейски визи преди да посетят ЕС - стъпка, която може да увеличи напрежението от двете страни на Атлантическия океан, предаде Ройтерс.  ЕК ще дискутира въпроса на среща идния вторник, само седмица преди европейска обиколка на Барак Обама, по време на която той ще обсъжда споразумението за свободна търговия между ЕС и Вашингтон.  Комисията е решила да обсъди въпроса за визите след  отказа от страна на САЩ и Канада да облекчат изискването си за визи за някои притежатели на паспорти на страни членки от ЕС, посочва Ройтерс.
Вашингтон и Отава искат сега от българите и румънците, пътуващи за САЩ и Канада, да имат съответно американска и канадска виза. Двете страни са част от ЕС от 2007 година. САЩ изключват от схемата си за освобождаване от визи, предложена на ЕС, още няколко европейски страни, като Полша, Кипър и Хърватия, припомня Ройтерс.
   
Ромите са част от ЕС и не трябва да бъдат загърбвани. Това се посочва в съвместно изявление на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и еврокомисарите Вера Юрова и Корина Крецу по повод днешния Международен ден на ромите.  Равенството пред закона и недискриминацията са основни ценности на ЕС, но настроенията срещу ромите все още са много разпространени в света и в Европа, добавят те. Социалното изключване, неравенството и дискриминацията, на които остават подложени много роми, са в ярко противоречие с основните ценности на ЕС, заявяват от ЕК.  Достъпът на ромите до работа, образование, жилищно настаняване и здравеопазване, не е същият, както на останалата част от населението. Принудителното отстраняване на роми от домовете им продължава да буди безпокойство. Фактът, че ромските деца често не могат да се ползват от същото качество на образованието като другите, затвърждава порочния кръг на бедността при ромите. Затова вярваме, че е спешно и необходимо ромските деца да получат по-добър достъп до образование, се посочва в изявлението.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!