ЕК започна реформа на общата европейска система за убежище


 Европейската комисия даде начало на реформата на общата европейска система за убежище, която ще включва справедлива и устойчива система за разпределяне на кандидатите за убежище между държавите членки; допълнително хармонизиране на процедурите и стандартите за предоставяне на убежище, както и укрепване на мандата на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището. В същото време Комисията представи и мерки за осигуряване на безопасни и добре управлявани възможности за законна миграция в Европа.
   Първият заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс коментира, че кризата с бежанците е показала слабостите в общата европейска система за убежище, че сегашните правила са довели до незаконна миграция и че правилата от Дъблин са поставили твърде голяма отговорност върху само няколко държави членки. Комисарят по въпросите на миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос също акцентира на това, че Европа трябва да увеличи законните и безопасни канали за хората, които идват в ЕС, независимо от това дали търсят закрила или работа. "Европа има нужда да привлече таланти от чужбина, които да подпомогнат нейния икономически растеж. Тези реформи са необходимо допълнение към действията, предприети за намаляване на незаконните потоци към Европа и на нейната територия, както и за защита на външните ни граници" посочи той и добави, че трябва да приемем многообразието и да го превърнем в градивна възможност чрез иновативни политики на интеграция.
   В София ще се дискутира влиянието на бежанската криза обществото и политиката, на кръгла маса, организирана от Фондация „Фридрих Еберт” и Института за икономика и международни отношения. Директорът на Института Любомир Кючуков коментира в интервю обявените намерения, като казва, че това е път към единно европейско решение и поставяне на миграцията в полето на правото.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!