Eвропа преди новините: Необходим ли е общ план за сигурност на 800-те европейски летища?

Почти две седмици след кървавия атентат на 22 март брюкселското летище „Завентем“ възобнови работа при засилени мерки за сигурност. Дни преди това стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) няма предложение за общ план за сигурността по европейските летища.
След срещата на Комитета по сигурността на гражданската авиация, говорителят на ЕК Якуб Адамович заяви, че е подчертана важността от преразглеждане на действащите мерки за сигурност. В същото време прозвуча, че общ план за сигурността на 800-те европейски летища е трудно приложим, поради несравнимите нива на риск, обемът на дейност, броят на пътниците и други фактори. Един от въпросите е доколко руският модел, въведен след атентатите през 2011 г., може да бъде ефективен за европейски летища. Става дума за скенери на основните входове към терминалите, а не само при изходите след чекиране, както е в момента.
Дали ще се стигне до общи правила за сигурност ще стане ясно на предстоящо заседание на външните министри на ЕС, което се планира в рамките на април т.г.
Чуйте преди заседанието мнението на експертите в лицето на проф. Борис Бонев, генерал-майор от авиацията и председател на Българската аерокосмическа агенция, и на Симеон Николов – експерт по сигурността от Центъра за стратегически изследвания.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!